Svendborg trak fulde huse

16. februar 2017

Arkitekter, rådgivere og bygherrer mødte talstærkt op til Green Building Council og MiljøForum Fyns nylige konference og snigpremiere på de nye kriterier for bæredygtigt skole- og institutionsbyggeri. Udover oplæg fra region og kommuner som har lagt projekter til pilotfasen fik deltagerne et eksklusivt besøg på Danmarks første DGNB certificerede børneinstitution. Humlebien i Svendborg.

Under overskriften ”Bæredygtig skole- og institutionsbyggeri – har vi råd til at lade være?” præsenterede Region Nord samt tre kommuner deres dugfriske erfaringer og anbefalinger fra opførslen af et skolebyggeri, to børnehaver og to bosteder på konferencen i Svendborg.

Fokus på brugernes behov giver bedre bygninger
– Kommuner og regioner skal ramme brugernes behov, ellers er det ikke en succes! Det slog Niels Sloth, kontorchef i Region Nord og bygherrer for, indtil videre, syv DGNB byggerier, fast i sit indlæg.

Og en rød tråd tegnede sig klart, som dagen skred frem. Det, at inddrage brugerne fra start i byggeprocessen har betydet mærkbar højere kvalitet i de byggerier, der har testet og udviklet de nye DGNB-kriterier.

I børnehaven har fokus på børnenes adfærd bidraget til en god LCA.

– Vi har skabt et ”skofrit” hus med mange indgange, så skidt og snavs holdes væk fra de store fællesområder, samtidig er der valgt rengøringsvenlige overflader. Det betyder billigere drift i op til 50 år, fortalte arkitekten bag Humlebien i Svendborg, Anton Holm Madsen.

I Region Nord har man testet kriterierne gennem byggeriet af to bo- og handicapinstitutioner certificeret til DGNB Guld.

– Det er første gang vi har modtaget et byggeri, hvor intet skulle laves om, fortalte kontorchef Niels Sloth.

– Ved at bygge efter brugernes behov har vi skabt huse, der øger trygheden, værner om privatlivet og med gode pladsforhold til de fysisk handicappede, sluttede Niels Sloth.

Godt indeklima er lig med bedre læring
Ét af de mere opsigtvækkende resultater stod professor Geo Clausen fra Center for Indeklima og Energi ved DTU for.

I et studie fra hhv. 2009 og 2014 sammenholdt man indeklima og resultater fra de nationale test i 4.-6. klasse med hinanden. Forskerne konkluderede, at de elever, der havde opholdt sig i klasselokaler med utilstrækkelig ventilation, klarede de sig markant dårligere i testen, faktisk otte procent dårligere end elever, der havde opholdt sig i ventilerede rum.

Humlebien fik sølv
Dagen sluttede med besøg og rundvisning på børnehaven Humlebien, som samme dag fik overrakt sin DGNB-plakette af direktør Mette Quist fra GBC-DK.

Se indslaget fra TV2 Fyn om danmarkspremieren i Svendborg:

Se interviewet fra TV2 Fyn med Christina Melvang, forretningschef i Byggeri for MiljøForum Fyn: